2010-2011 BBL Finallerini Tekrar Hatırlayalım

Nefesleri kesen bir atmosferde oynanan Fenerbahçe Ülker-Galatasaray Cafe Crown final serisi, Fenerbahçe Ülker’in şampiyonluğu ile son buldu. Seri boyunca tribünlerde boş yer kalmaması, camia takımlarının basketbola yatırım yaptıkları zamanlarda nasıl bir seyirci ile oynayacaklarını da görme şansımız oldu.

Bu finalin adı birçok basketbol severin içinden geçirdiği gibi oldu. Fenerbahçe Ülker finale çıkmak için ezeli rakibi Efes Pilsen ile karşılaştı, Galatasaray ise ligin en iyi ekiplerinden biri olan Banvit ile karşılaştı. Her iki seriye baktığımızda Galatasaray Cafe Crown daha zor bir seri sonunda adını finale yazdırdı.

Final serisi Fenerbahçe Ülker’in sahasında başladı ve ilk maç 81-59’luk bir skor ile Fenerbahçe Ülker lehine bitti. İlk karşılaşmada Fenerbahçe Ülker adına Ömer Onan ile 15 sayı bulan Fenerbahçe Ülker, sezon içinde çok eleştiri alan Sean May ile 12, Lavrinoviç ile de 11 sayı bularak pota altında üstünlük elde ettiler. Bunların yanında Kaya Peker 9 rebound ve Emir’in 8 asist’lik katkısı bütün dişlileri çalıştırdı, buna birde sert savunmayı ekleyince Fenerbahçe Ülker ilk maçı farklı kazanmayı başardı. Galatasaray adına ise Andriç 14 sayı ile çift haneli skor üreten tek oyuncu oldu.

Serinin ikinci maçı yine Fenerbahçe Ülker’in ev sahipliğinde oynandı. Bu karşılaşmada da yine Fenerbahçe Ülker üstünlüğü vardı. Lavrinoviç ve Tomas 18’er sayı üretirlerken, Ukic ise 15 sayı ve 6 asist ile oynadı. Emir ise yine bütün istatistiklerde vardı. Galatasaray Cafe Crown için ilk maça göre daha iyi bir devre oldu ve Jerry Johnson 21 sayı, Shumpert 16 sayı, Haluk Yıldırım ise yüksek yüzeyle 10 sayı ürettiler ama karşılaşmayı Fenerbahçe Ülker 95-72 kazanarak seriyi 2-0 yaptı.

Ve sıra Galatasara Cafe Crown’un sahasında oynanacak maçlara geldi. 3. maç seri için kırılma maçıydı. Bazı basketbol severler Fenerbahçe Ülker’in seriyi süpüreceğini düşünüyorlardı. Galatasaray Cafe Crown teknik ekibi ve oyuncularının bu düşünceleri paylaşmadıkları sahada belli oldu. Fenerbahçe Ülker seyircisi gibi takımını sahiplenen bir Galatasaray seyircisi gördük. Uzatmaya giden karşılamayı Galatasaray Cafe Crown 97-93 kazandı ve “bende varım” mesajını gönderdi. Galatasaray Cafe Crown’da 5 oyuncu çift haneli rakamlara ulaşırken Shipp double double yaptı. Bu karşılaşmada Fenerbahçe Ülker adına da 6 oyuncu çift haneli skorlara imza atmasına rağmen, seri 2–1 geldi.

Galatasaray Cafe Crown’un sahasında oynanan 4. maç izleyenlere büyük keyif verdi. Konuk ekip Fenerbahçe Ülker bu maçı da 74–85 kazanarak seriyi 3-1’e getirdi ve büyük avantaj sağladı. Fenerbahçe Ülker’in pota altı üstünlüğünün hissedildiği karşılaşmada Oğuz Savaş çok yüksek bir yüzde ile 19 sayı, Lavrinoviç 15 sayı ve 9 rebound ve Ukic 17 sayı, Emir ise 18 sayı ile hücumda öne çıkan oyuncular oldular. Galatasaray Cafe Crown cephesinde ise 5 oyuncu çift haneli rakamlara ulaşmalarına rağmen galibiyete uzanamadılar.

Fenerbahçe Ülker evinde seriyi bitirir! 5. maç öncesi bu düşünce zihinlere hakimdi ama Tutku Açık ve Andric ile kaynaklanan Galatasaray Cafe Crown organizasyonu maçı 71–72 kazanmalarına yol açtı ve seri 3–2 öne geçti. Bu karşılaşmada Andric 22 sayı ile sahanın yıldızı oldu. Bu sayılarda Tutku Açık’ın payı büyüktü.

Serinin tamam mı? Devam mı? Karşılaşmasıydı 6. maç. Her iki takım açısından stressi yüksek bir karşılaşmasa, Galatasaray Cafe Crown’un evinde oynandı. “Kafa kafaya” tabiri sanırım bu maç için tam yerine oturdu. Uzun oyuncu rotasyonunda sıkıntı çeken Galatasaray Cafe Crown karşısında Fenerbahçe Ülker Oğuz Savaş ve Sean May ile toplam 29 sayı bulurken, Ömer Onan’ın 20 sayılık performansı takdir edildi. Tecrübeli oyun kurucu Jasikevicius’un 14 sayısı ise galibiyet yolunda çok kritik sayılardı. Ev sahibi Galatasaray Cafe Crown ise Jerry Johnson ile 19, Shumpert ile 18 sayı ve Tutku Açık’ın 7 sayı 6 reboun’luk performansına rağmen rakibine üstünlük sağlayamadı ve seriyi 4-2’ye getiren Fenerbahçe Ülker şampiyonluğa ulaştı.

Taraflı tarafsız bütün izleyiciler için çok güzel bir seri olduğuna inanıyorum. Sakatlıkların çok öne çıktığı seride kadro zenginliği daha fazla olan Fenerbahçe Ülker, bu süreci daha az sancıyla geçti ve bu da kazanılan şampiyonlukta çok önemli bir dinamikti. Seyirci zenginliği final maçlarına daha büyük bir zevk verdi. Umarım her iki seyircinin de aynı anda takımını destekleyebileceği maçlar çok uzaklarda olmaz. Bir basketbol sever olarak her iki takımada bu güzel seriyi bizlere izlettikleri için teşekkür ediyor ve Fenerbahçe Ülker’i kazandıkları şampiyonluktan dolayı tebrik ediyorum.

 

 

 

 

Emre DAĞDELEN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.