Etiket arşivi: tb2l

TB2L’de Ya Yabancılar Olmasaydı?

 

 

TB2L’de her takımın saha içinde bir yabancı oyuncu bulundurma hakları olduğunu düşündüğümüzde, kadrosunda iyi bir yabancı bulunduran bir takımın ligdeki sıralamada önemli bir avantaj sağlayacağı kuşku götürmez bir gerçek.

 

Amerikalı oyuncu bütçeleri mevkileri ve tabii ki oyuncu özelliklerine göre farklılıklar göstermektedirler. Eğer maddi bir problem ya da alınmış bir kulüp kararı yoksa her takım kadrosuna yabancı oyuncu takviyesini yapıyor.

 

Ben inanıyorum ki lig yabancısız oynansa büyük ihtimalle sıralamalar farklılıklar gösterebilir. Evet, liglerde geçmiş yıllarda da olduğu gibi bu yıl da çok kaliteli yabancı oyuncular bulunmakta. Bu yabancı oyuncular ligi domine etmektedirler.

 

TB2L’ye ve hedefi 1. lige çıkmak olan takımlara baktığımızda hepsinin kadrosunda kaliteli yabancı oyuncular olduğunu göreceğiz. Bununla beraber bazı takımların yerli oyuncu kadrosu o kadar iyi ki yabancı oyuncu oynayamayabilir. Fakat bu çok az görülebilen bir durum. Genellikle antrenörler sezon başında takımlarını oluştururken, kendi oynatacakları basketbola göre, bir pozisyonu yabancı oyuncu ile geçerler ve bu tercihte genelde Amerikalı oyunculardan yana olur. Bazen öyle durumlar olur ki, yerli oyuncudan daha az bir kontrata sahip olan bir yabancı oyuncudan çok fazla beklentilere girilebilir.

 

Peki ya şu an da tüm yabancı oyuncuları takımlardan çıkartsak neler değişir? Etkili bir uzun yabancı oyuncuya sahip takımlara, rakip takımların yardım getirmek zorunda kaldığı durumlar ortadan kalksa ya da kısa ve adam geçme yeteneğine sahip kısa bir yabancı oyuncunun adam geçip sayı atma özelliğinden yoksun kalınsa, blokçu ve atlet bir uzun forvet’in ribaunt ve bloklarından yoksun kalınsa. Sanırım bu örnekleri arttırabiliriz.

 

Türkiye Basketbol Federasyonu’nun istatistiksel verilerine bakarsak, en çok sayı atan oyuncuların ilk 10’nun 7 tanesi yabancı oyuncu, ribaunt toplamında ilk 10 oyuncudan 9 tanesi yabancı, asist listesinin tamamı yerli oyuncu, blok listesinin ilk 10’undan 8 tanesi yabancı oyuncu. Bu istatistikler TB2L’nin 10. hafta maçları oynanıldıktan sonraki verilerdir.

İstatistik verilere baktığımızda asistleri yerli oyuncular, sayıları ve ribauntları ağırlıklı olarak yabancı oyuncular yapıyorlar diyebiliriz.

 

Ya olmasalardı? Şu an ki sıralama ne kadar değişebilirdi? Şu an da TB2L’nin en iyi kadrosuna sahip ekiplerinin başında gelen Optimum TED Ankara Kolejliler sanırım yine en üst sıralarda olurdu bununla beraber birçok takımın sıralamadaki yerinin çok farklı olacağını düşünüyorum.

 

Bir takımın maç başına ortalama örnek olarak 18 sayısını atan oyuncusunu ertesi maç kullanamayacak olsanız tedbir almak zorunda kalırsınız. Bunu ribaunt, blok gibi verilerle de pekiştirebiliriz. Ya herkes bu ve benzeri artılarını kaybetse?

 

Ben yerli oyuncuların kalitesinin TB2L’de oynayan bazı yabancı oyunculardan yüksek olduğuna inanıyorum bununla beraber, kadrosunda yabancı oyuncu barındırmak kulüplerin olaya bakışının bir göstergesi gibi görünebiliyor. Ben bunu da doğru bulmuyorum, çok ucuz maliyetli yabancı oyuncuların birçoğu sezon içinde problem yaşatabiliyor ve ona verilen süreler birçok oyuncunun süresini etkilemekte.

 

Evet görsel zenginlik kattıkları, ligin havasını değiştirdiği gerçeğini kabul etmeliyiz. Benim sizlere düşündürmek istediğim bir an sadece bir an, “ya yabancı oyuncu olmasaydı TB2L nasıl olur ve nasıl bir misyonu olurdu?

 

Emre Dağdelen

 

TB2L Deyip Geçmeyin

TBL’de yabancı oyuncu sayısının artması, TB2L’de ki yerli oyuncu kalitesini yanında getirdi. Eski zamanlarda bu ligin gerek bütçesi, gerekse kalitesi soru işaretleri barındırırken, birkaç yıldan beri gerek bütçe gerekse kalite açısından gözle görülür bir yükseliş içinde. Birçok karşılaşma TBL maçlarından daha fazla seyirciye oynanıyor. Bu sene TB2L değişen statüsü ile daha da keyifli bir görüntü verecek. A ve B gruplarına ayrılan TB2L’de bu sezon her gruptan, 12, 11 ve 10. sırada bulunan takımlar direkt olarak EBBL’ne düşerken, 9. sırada bulunan takımlar play-out oynayacaklar. İlk 8 içinde olan takımlar ise play-off oynamaya hak kazanacaklar.

TB2L’de yabancı oyuncular takımlara önemli bir güç veriyor. Her takımın sahada 1 yabancı oyuncu bulundurma hakkı olduğunu düşündüğümüzde, kadrosunda kaliteli yabancı oyuncu bulunduran takımlar önemli avantaja sahip olacaklar.

TB2L A GRUBU

TB2L A grubuna baktığımızda 6. hafta sonunda liderlik koltuğunda Ankara temsilcisi olan Orman Spor’u görüyoruz. Sezon başında “6. hafta sonunda kimi lider görürsünüz?” sorusuna sanırım çok az kişi Orman Spor yanıtını verirdi. Kadrosunda tecrübeli ve genç oyunculardan oluşan bir sentez yaratan Orman Spor’un yarattığı bu sentez bu ana kadar başarılı görünüyor.

Vestelspor A grubunun en iddialı takımları arasında yer alıyor. Sezona geç başlamalı ve Mustafa Baki Görür ve Hakan Erol’u lig başladıktan sonra kadrosuna dahil eden TB2L’nin Manisa temsilcisi ligin en iyi yabancı oyuncularından birini kadrosunda bulunduruyor ve grubunu üst sıralarda bitireceği izlenimini veriyor.

Genç Banvitliler, her sezon belli bir çizgisi olan ve şartlar ne olursa olsun pozitif basketbol oynayan bir ekip. A takımına ve Türk basketboluna oyuncu yetiştirme özelliğine sahip olan Genç Banvitliler, ligde bu sezonda izleyenlerine zevkli maçlar izletecekler. Ligde 6 hafta sonunda averaj ile 3. sırada bulunan Balıkesir temsilcisi aynı zamanda yediği 348 sayı ile grubunun ve ligin en az sayı yiyen takımı olma özelliğini taşıyor.

Uşak Üniversitesi, TB2L’de seyirci denince, deplasman denilince akla gelen ilk takımlardan biridir Uşak Üniversitesi. Hazırlık maçlarını bile neredeyse dolu salonda oynayan Uşak temsilcisi, bu sezon kurduğu güçlü kadrosu ile grubunun etkili takımları arasında bulunuyor. 6 haftada aldıkları 2 yenilgi hiçbir şeyin göstergesi olmadığı gibi tecrübeli oyuncularının varlığı ile her takımı yenebilecek bir kapasiteye sahipler.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 6. hafta sonunda A grubunun flaş takımı olma özelliğini taşıyor. Tecrübeli oyun kurucu Erden Eryüz takımını sırtlayan ve yöneten oyuncu olarak ön plana çıkarken, hücum gücü çok kuvvetli olmayan İstanbul temsilcisi bunu yaptığı iyi savunma ile telafi ediyor.

Ankara deplasmanları her zaman için zorlu deplasmanlardan biri olma özelliğini göstermiştir.

Genç Telekom’da yapısı itibari ile kadrosunda yabancı oyuncu barındırmayan ve oyuncu yetiştirme misyonu bulunan takımlarımızdan biri olma özelliğini taşıyan Genç Telekom, kendini göstermek isteyen oyunculardan kurulu yapısı ile her hafta bir sürprize imza atabilirler.

Darüşşafaka, TB2L’nin yeni takımı. Geçtiğimiz sezon TBL’de mücadele eden ekibin işi bu sene zor. Ligi tanıyan bir yabancı oyuncuya sahip olan Darüşşafaka ilk olarak grubunda ilk 8 takım arasında olmak için mücadele edecek.

Bursa temsilcisi Final Gençlik, inişli çıkışlı bir grafik sergiliyor. Henüz arka arkaya galibiyet alamayan takımda yabancı oyuncu Hall, takımın skor ve rebound yükünü çekerken, Serkan Ay yaptığı asistler ile oyunu dengede tutuyor.

TB2L’nin yenilerinden olan Adanaspor BŞB, sezon başında antrenör değişiklikleri, maddi problemler ile mücadele etmek zorunda kaldılar. Bununla beraber yöneticileri sayesinde kısmen bunları aşmış görünüyorlar. Her şeye rağmen gösterdikleri mücadele takdir topluyor. 6. hafta sonunda 2 galibiyeti bulunan takım, takviye yapabilirse lige tutunabilir.

Pertevniyal, klasik çizgisini bozmayan takımlarımızdan. Herkesi yenebilir ya da herkese yenilebilir bununla beraber bu takımda oynayan birçok oyuncuyu ilerleyen yıllarda TBL’de görebilme ihtimalimiz çok yüksek.

FMV Işık Spor, 6 hafta sonunda ki en büyük sürprizi yapan takım oldular. Kağıt üstünde iyi oyunculara sahip olan FMV Işık Spor, “kendisini ne zaman toparlayacak?” sorusunun en çok sorulduğu ekip olma özelliğini taşıyor.

İzmir Bşb. İstanbul temsilcisi Yeşilyurt’un ligden çekilmesi ile 2010–2011 sezonunda TB2L’de mücadele etme hakkını kazandı. Hazırlıklarını EBBL göre yapan İzmir temsilcisi, son anda yaptığı transferler ile lige başladı ve 6. hafta sonunda tüm ligde galibiyet alamayan tek takım olma özelliğini taşıyor. Eğer kadrolarına etkili yabancı ve Türk oyuncu takviyesi yapılmazsa zor günler onları bekliyor.

TB2L B GRUBU

TB2L B grubu kıyasıya çekişmelere sahne olacak bir görüntüye sahip. Grupta Optimum TED Ankara Kolejliler, 6. hafta sonunda grubunun ve ligin yenilgisiz tek takımı durumunda buluyor. Ankara temsilcisi, ligin en iyi rotasyonuna sahip takımlarından biri.

Ligin bir başka flaş takımı B grubunda 6. hafta sonunda 2. sırada bulunan Gaziantep Bşb. Yediği 371 sayı ile grubunda en az sayı yiyen takımı.

Kepez Belediye, TB2L’de misafir olma isteği taşıyan ekiplerden biri. Oynadıkları 6 karşılaşmadan 5 galibiyet alan Antalya temsilcisi, zorlu B grubunda üst sıraları hedefliyor.

Geçtiğimiz sezon TBL’ye çıkma hedefi ile yola çıkan ve final four’da istedikleri sonuçları alamayıp 2010–2011 sezonunda TB2L’de mücadele eden Hacettepe Üniversitesi, kadrosunu büyük ölçüde koruyup üstüne takviyeler yaparak mücadelesine devam ediyor.

Her sene lige seyir zevki katan İzmir temsilcisi Gelişim Koleji, bu sezonda başarılı sonuçlara imza atıyor. Sezon başlamadan önce negatif yorumlarda bulunulan Gelişim Koleji lige ısındıkça çok can yakabilir.

Selçuk Üniversitesi, sezona problemler ile başladı ve 6. hafta sonunda Altar Tunçkol ile 1.5 yıllığına anlaşarak en önemli problemlerine çözüm buldular. Takımlarında TBL tecrübesi edinmiş isimlere sahip olan Selçuk Üniversitesi, mevcut problemlerini çözdükten sonra gruplarında üst sıralarda yer alabilecek kapasiteye sahip.

Başakşehir Spor, zorlu B grubunda 6. hafta sonunda 3 galibiyet 3 mağlubiyet ile averajla 7. sırada bulunuyor. Takıma Türkiye liglerine aşina olan ve iyi bir Türkiye kariyerine sahip olan Tyrus Desmon Boswell’i katarak iyi bir tercih yapan İstanbul temsilcisi, yerli oyuncularının da katkısı ile play-off iddiası vermeye çalışacak.

Lige geçtiğimiz sezon katılan ve iyi işler yapan Akhisar Belediye, bu sezon kadrosunu kuvvetlendirerek TB2L’ye başladı. Ligin ilk 2 haftasını galibiyet ile kapatan Manisa temsilcisi, bundan sonra oynadığı 4 karşılaşmayı da kaybetti. Akhisar Belediye 6 hafta sonunda 8. sırada bulunuyor.

TB2L’nin vazgeçilmez İstanbul temsilcisi olan Tenis Eskrim Dağcılık, B grubunda aldığı 1 galibiyet sonunda averaj ile 9. sırada bulunuyor. Önümüzdeki 3. hafta zorlu maçlara çıkacak olan İstanbul temsilcisi, Beykoz karşılaşması hedef maçlardan biri olabilir.

6. haftada B grubunun alt sıralarında bulunan İstanbul Spor, takımda bulunan tecrübeli ve potansiyeli buluna oyuncuları sayesinde ilerleyen haftalarda bir çıkış yapabilecek kapasiteye sahip.

Sezona iyi bir başlangıç yapacağı beklenen Beykoz’da, yaşanılan maddi problemler neticesinde, sezon başında antrenör Murat Polat görevini bıraktı. Yola genç oyuncular ve deneyimli antrenör Nejat Sayman ile devam eden İstanbul ekibi, ilerleyen haftalarda mücadeleyi kızıştırabilir.

Adı Türkiye basketboluna verdiği hizmetler ile anılan İTÜ Kalebodur, sezona iyi başlamayan ekiplerden biri. Kadrosunda Tolga Tekinalp, Umut Tınay, Enver Enis Ekmen, Ömer Kahyaoğlu gibi isimler bulunan İstanbul ekibi ritmini yakaladığında üst sıralara çıkabilir.

Emre Dağdelen, 3SAYI

Bu yazı 3SAYI Aralık 2010 sayısında yayınlanmıştır. 26. sayımız


27. Sayı

3SAYI basketbol dergisinin 27. sayısı online yayında. 16 konudan oluşan dergi 134 sayfa. Derginin bu ay kapak konusu Derrick Rose olurken dergimzide ayrıca Hidayet Türkoğlu’nun yanı sıra bir çok özel hazırlanmış incelemeleri bulabileceksiniz. Ücretsiz olan e-dergiyi okumak için tıklayınız.

3SAYI Basketbol Dergisi tamamen ücretsizdir. İstediğiniz her yerde yayınlayabilirsiniz.

3SAYI OCAK 2011

Genel Koordinatör

Bekir Sıddık KOÇ

Kapak Tasarımı

Fırat Çimenli

Dergi Tasarımı

Fırat Çimenli

3SAYI Yazım Ekibi

Bekir Sıddık Koç

Cem Tokatlıoğlu

Çetin Kuzu

Emre Dağdelen

Fırat Çimenli

İlker Keser

Gizem Kumbasar

Gökhan Bayezit

Mehmet Buğra Çiçek

Mehmet Samet Bora

Okan Çarga

Önder Akcollu

Salih Cengiz

Sinan Cem Civili

3SAYI Ocak 2011 Konu ve Yazarları

08 Ayın Öne Çıkan Oyuncuları- Sinan Cem Civili

16 Son Saniyelerin Adamı: Manu Ginobili – Sinan Cem Civili

20 Sihrin Gerçek Sahibi: Hidayet Türkoğlu – Gökhan Bayezit

26 Muhteşem Poohdini: Derrick Rose – Sinan Cem Civili

36 NBA Takımı Tutmak – Cem Tokatlıoğlu

42 Sercan Topcu Röportajı – Emre Dağdelen

50 Ahmet Çakı Röportajı – Gizem Kumbasar

62 Turkish Airlines Euroleague Top 16 – Önder Akcollu

70 Gençlik Kulüplerinde Antrenör Olmak – Emre Dağdelen

76 Basketbolumuzda İz Bırakanlar #5: İbrahim Kutluay – Çetin Kuzu

84 Bayan Basketbolunda Hedefler Buraya Kadar mı? – Mehmet Samet Bora

90 Bruce Bowen & Ron Artest – Okan Çarga

100 NBA Smaç Efsaneleri – En İyi 10 Smaçör  – Sinan Cem Civili

106 TB2L’de Yabancılar Olmasaydı – Emre Dağdelen

110 Beko Basketbol Ligi’ne Genel Bakış: TBL11 – İlker Keser

128 NBA2K11 – Salih Cengiz

134 Kapanış

e-dergiyi okumak için tıklayınız

3SAYI Basketbol Dergisi 27. Sayı Konu İçerikleri

Ayın Öne Çıkan Oyuncuları: Aralık ayının öne çıkan oyuncuları; Andrew Bogut, Kevin Love, Grant Hill, Amare Stoudemire

Son Saniyelerin Adamı: Manu Ginobili : San Antonio Spurs Bugün NBA’in Zirvesinde yer alıyorsa en büyük katkı şüphesiz ondan geldi.. Emanuel Ginobili yazısı sizlerle..

Sihrin Gerçek Sahibi: Hidayet Türkoğlu: Takas gerçekleşti ve Hidayet Orlandoya döndü. Hido’nun dönmesiyle maçları kaybeden Orlando da işler tersine döndü.. Orlando bir seri yakaladı gidiyor, bunda şüphesiz en önemli katkı Hidayet Türkoğlu’ndan geliyor. Bu da Orlando’daki sihrin Hidayet’ten kaynaklandığını gösteriyor herkese..

Muhteşem Poohdini – Derrick Rose: Chicago Bulls’un en değerli oyuncu, Jordan’dan sonra belki de en etkileyeci performans sergileyen bu hızlı adam, dergimizin bu ayki kapak konusu olmayı hak etti..

NBA Takımı Tutmak: Hangi takımı niçin tutuyorsunuz, takımınız kafaya oynamasa yine de tutar mısınız? Yoksa siz sadece popüler takım peşinde misiniz?

Sercan Topcu Röportajı: TB2L’den bu ayki röportajımız Gelişim Koleji’nin başarılı, başarılı olduğu kadar, saygılı, centilmen oyuncusu Sercan Topçu.

Ahmet Çakı Röportajı‘‘Fenerbahçe Ülker maçını hakem kararı ile kaybetmemiz ilkti ve bu son da olmayacak’’ : Erdemir Antrenörü Ahmet Çakı’dan yine bomba açıklamalar.. Koç ile gündemdeki konuları ve basketbolumuzdaki istikrarsızlığı konuştuk.

Turkish Airlines Euroleague Top 16: İkinci tura kalan takımlardan öne çıkanları incelediğimiz yazıda final 4 yolunda kimlerin daha şanslı olduklarını yazdık.

Gençlik Kulüplerinde Antrenör Olmak : Altyapılarda antrenör olmanın zorluklarını, heyacanını, gururunu, çalışanını, çalışmayanını yazdık.

Basketbolumuzda İz Bırakanlar #5: İbrahim Kutluay: Basketbolumuzun efsaneleri bölümünde bu ayki konuğumuz İbrahim Kutluay.

Bayan Basketbolunda Hedefler Buraya Kadar mı?: Şampiyonluk hedefi olan yok mu? Herkesin hedefi ligde kalmak mı sadece?

Bruce Bowen & Ron Artest: NBA’de savunma deyince akla ilk gelen isimlerden ikisini karşılaştırdık. Bunlar işi biraz da abartanlardan: Kelepçe Bowen, Sert Kaya Artes

NBA Smaç Efsaneleri – En İyi 10 Smaçör: NBA Tarihinin en iyi 10 smaçörünü sıraladık.

TB2L’de Yabancılar Olmasaydı: İkinci ligde yabancılar olmasaydı nasıl bir lig izlerdik acaba?

Beko Basketbol Ligi’ne Genel Bakış: TBL11: Beko Basketbol Liginde’ki takımlara bir göz attık..

NBA2K11: Bugüne kadar yapılmış en iyi NBA oyununu inceledik. Ayrıca ufak tefek birkaç oyun hilelerini de bulabilirsiniz yazıda..

online dergiyi okumak için tıklayınız

TB2L 2010 Şampiyonu Trabzonspor

ŞAMPİYON TRABZONSPOR

Normal sezonu sadece 2 yenilgi alarak, 20 mağlubiyet ile kapatan Alaeddin Yakan önderliğindeki Trabzonspor’un Beko Basketbol Ligi’ne çıkacağını, TB2L’yi takip eden tüm basketbol severler bu sonucu bekliyorlardı. Play-off maçlarının ilk ayağında 3’te 3 yaparak İstanbula gelen ekip, Final Grubu ilk gün sonunda, Beko Basketbol Ligi’ne çıkan 2 takımdan ilki olarak adını yazdırdı.

Aslında 4 takımında kadroları göz önünde bulundurulduğunda, oyuncular ve antenörler birbirlerinin oyun yapısını çok iyi biliyordu. Ama en güçlü adaylar sene başından beri Trabzonspor Basketbol ve Hacettepe Üniversitesi’ydi. Bu zorlu mücadelede hedeflerine ulaşan Trabzonspor Basketbol ve Olin Gençlik’i gönülden tebrik ediyoruz.

Hacettepe Üniversitesi’ni incelediğimiz zaman ise, Ankara’da başarılı bir organizasyonun peşinden giden ekip, hem üniversite öğrencilerini hem de üniversite çalışanları ve mezunlarını arkasına alarak kaliteli bir basketbol seyirci kitlesi oluşturmuş durumda. Başkentte bir tek Türk Telekom’un birinci ligde olduğunu fakat taraftar açısından hep bir sorun ile karşı karşıya olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda Hacettepe Üniversitesi’nin yakaladığı atmosfer Türk Basketbolu açısından çok önemli. Kadrosunda Kemal Tunçeri, Caner Erdeniz, Berent Kavaklıoğlu gibi önemli isimleri bulunduran Hacettepelilerin hedefi sene başından beri grubu şampiyon tamamlayıp Beko Basketbol Ligi’ne yükselmekti. Evinde aldıkları Trabzon mağlubiyetleri ve alınan birkaç yenilginin arkasından, Trabzonspor’un normal sezonu 2 yenilgi ile bitirmeleri, kendilerinin ikinci sırada yer almalarına sebep oldu.

Takımın en skorer ismi olan Jermaine Dearman’ın Yozgat ve İstanbul’da ki maçlarda beklenilen performansı göstermemesi, ilk grup maçlarında Hacettepe’yi biraz sıkıntıya sokmuştu ve Yozgat’ta sadece 1 galibiyet alan Ankara ekibine İstanbul’da daha konsantre oyun oynamak düştü. İstanbul’da oynanan 3 maçın 2’sini kaybeden Hacettepe Üniversitesi Beko Basketbol Ligi’ne veda etti.

TRABZONSPOR SEYİRCİSİ LİGE RENK GETİRECEK

Istanbul’da ki final grup maçlarının ilk gününden beri takımını desteklemeye gelen bordo mavililer, Beko Basketbol Ligi’nde ki çoğu takımın aksine taraftar sıkıntısı yaşamayacak nadir takımlardan birtanesi. Maçın başlangıcından son saniyesine kadar tribünleri renklendiren taraftarlar, KAFSİNKAF taraftarının dışında ligin en renkli grubu olacağa benziyor. Ayrıca Türkiye Kupası’nı almalarının verdiği mutlulukla, Beko Basketbol Ligi’ne yükselen basket takımını göz önünde bulundurduğumuzda Trabzonspor bu sene büyük bir başarıya imza atmış olup artık ligimizde 4 büyük takımın da basket takımlarını izleyeceğiz.

Şampiyonlukları ile ilgili Yakan“Şampiyonluğun hayırlı olmasını diliyorum, Trabzon bunu haketmişti. Her maçımızda tribünleri doldurarak bizi destekleyen taraftarlarımıza çok teşekkür ediyorum. Daha önce de söylediğim gibi Beko Basketbol Ligi`ne renk katacağız. Ligde artık 4 büyük olacak. Trabzonspor`un bu başarısı Anadolu basketbolunu da canlandıracaktır. Diğer takımlara örnek olduysak veya olacaksak bu bizi çok mutlu eder. Altyapımızda da büyük atılımlar yapacağız, buna büyük önem veriyoruz. Daha önce başlamış ancak çeşitli nedenlerden ötürü sonunu getirememiştik” açıklamalarında bulundu.

Trabzonspor’un Yozgat’tan gelişinden şampiyonluğa kesin gözü ile bakılması ve Torku Selçuk Üniversitesi’nin Yozgat etabını galibiyetsiz kapatmasının ardından, İstanbulda’ki Hacettepe Üniversitesi ile olan ilk maçı da kazanamamasının ardından geriye sadece Hacettepe Üniversitesi Ve Olin kalmıştı.

Olin Gençlik’in Yozgat’ta Dixon’ı kaybetmesi, bir anda moral bozukluğuna sebep olsa da inanılmaz bir performans göstererek, mücadeleden vazgeçmeyerek, tüm inanclarını sahaya yansıtarak Beko Basketbol Ligi’ne yükseldi.

Öte yandan tüm bir sene için Beko Basketbol Ligi’ne yönelik çalışmalar yapan, kadrosunda Berent, Kemal gibi tecrübeli oyuncuları bulunduran Hacettepe Üniversitesi sadece oyuncu kadrosu ile değil, ayrıca yönetim organizasyonu olarak da üst seviyede bir çalışma yürütüyordu. Ama günlük performansların, mental seviyenin ve morallerin çok önemli olduğu playoff yarışlarında başarısız olan Hacettepe Üniversitesi Beko Basketbol Ligi’ne yükselme hedefini ileriki senelere bıraktı.

Gizem Kumbasar

TB2L’de Normal Sezonun Ardından..

TB2L’de normal sezon maçları sona ererken gruplarında play-off’a kalan ve ligden düşen takımlar belli oldu. TB2L A Grubu’nda play-off’a kalan takımlar; Hacettepe Üniversitesi, Trabzonspor, Selçuk Üniversitesi, Vestel, Gelişim Koleji, Pertevniyal, Finalspor ve Beykoz olurken, Düzce Gençlik ve Yeni Nesil bölgesel lige düştü.

B Grubu’nda ise; Olin Gençlik, FMV Işık, Genç Telekom, İTÜ, Uşak Belediye, Akhisar Belediye, Yeşilyurt ve Optimum TED Kolejliler play-off’a kalan takımlar olurken, Akçakoca Poyraz ve Pamukkale Üniversitesi bölgesel lige düştü.

TB2L play off eşleşmeleri ise aşağıdaki şekilde oluştu.
Hacettepe Üniversitesi – Optimum TED Kolejliler
Trabzonspor – Yeşilyurt
Selçuk Üniversitesi – Akhisar Belediye
Vestel – Uşak Belediye
Olin Gençlik – Beykoz
FMV Işık – Finalspor
Genç Telekom – Pertevniyal
İTÜ – Gelişim Koleji

SEZONUN EN İYİLERİ

Biz de bu sayımızda sizlere TB2L’de normal sezonun en çok dikkat çeken, 5 yerli ve 5 yabancı olmak üzere en başarılı 10 oyuncusunu seçtik.

Türk Oyuncular

1. Orhan Haciyeva (Pertevniyal)
Bu sezon müthiş bir gelişme gösteren Azeri asıllı oyuncu Orhan Haciyeva, birçok kez Haftanın Oyuncusu olmayı başarırken önümüzdeki yıllarda Beko Basketbol Ligi’nde rahatlıkla oynayabileceğini gösterdi. 12.9 ribaund ortalamasıyla normal sezonu “Ribaund Kralı” olarak tamamlayan Orhan Haciyeva, 22.3 sayı ortalamasıyla sayı krallığında da 2. sırada yer almayı başardı.

2. Mustafa Abi (İTÜ)
Yıllarca Efes Pilsen, Fenerbahçe ve Beşiktaş formalarıyla 1. ligde izlediğimiz tecrübeli oyuncu Mustafa Abi, bu sezon İTÜ formasıyla çok başarılı maçlara imza attı. Lige çok iyi başlayıp, uzun süre sayı krallığında 1. sırada yer alan Mustafa Abi, yaşadığı sakatlıktan sonra bir süre sahalardan uzak kalsa da, ligin son bölümünde sahalara döndü ve Harun Erdenay’ın takımın başına gelmesiyle birlikte yeniden formunun zirvesine çıkmayı başardı. Mustafa Abi, sezonu 21.0, 3.2 ribaund, 2.9 asist ortalamalarıyla kapattı.

3. Can Maxim Mutaf (FMV Işık)
Altyapıda yakaladığı başarılar ve sayı krallıklarıyla herkesin büyük umutlar bağladığı ancak bu sezona kadar aynı başarıyı üst yapıda gösteremeyen Can Maxim Mutaf, çifte lisansla oynadığı FMV Işık formasıyla TB2L’de harikalar yarattı. Sezonu 18.9 sayı, 3.0 ribaund, 2.0 top çalma istatistikleriyle kapatan Can, aldığı sorumlulukla birçok kez takımına maçı kazandıran isim olmayı da başardı.

4. Admir Aziz Kan (Yeşilyurt)
Uzun yıllardır TB2L’de çeşitli takımlarda forma giyen Boşnak asıllı oyun kurucu Admir Aziz Kan, bu sezon kariyerinin en iyi sezonunu yaşadı ve ligden düşer gözüyle bakılan Yeşilyurt’un sürpriz bir şekilde zirve mücadelesi vermesinde başrol oynadı. 5.8 asist ortalamasıyla sezonu “Asist Kralı” olarak tamamlayan Admir Aziz Kan, bunun yanında 18.0 sayı, 3.2 ribaund ortalamaları da tutturdu.

5. Can Uğur Öğüt (Genç Telekom)
Genç Telekom bu sezon ortaya mükemmele bir performans koyarak sürpriz bir şekilde zirve ortaklarından olurken, Can Uğur Öğüt de gösterdiği performansla adeta bir yıldız gibi parladı. Normal sezonu 16.9 sayı, 5.2 asist, 4.0 ribaund, 2.1 top çalma istatistikleriyle kapatırken, henüz 1992 doğumlu bir oyuncunun bunları başarabilmiş olması basketbolumuzun geleceği adına bizlere de umutlandırdı.

Yabancı Oyuncular

1. Tyrone Nelson (Akhisar Belediye)
Geçtiğimiz sezon bölgesel ligden TB2L’e yükselen Akhisar Belediye, sezon boyunca çok iyi bir performans sergileyerek play-off’a kalmayı başarırken ABD’li oyuncuları Tyrone Nelson bu başarıda en büyük pay sahiplerinden biri oldu. Sezonu 21.9 sayı, 11.1 ribaund ortalamalarıyla kapatan Nelson, takımının birçok maçta galip gelmesini sağlayan isimdi.

2. Al Fisher (Akçakoca Poyraz)
Akçakoca Poyraz’ın sezon içinde renklerine bağladığı Al Fisher, sergilediği muhteşem performansla takımına birçok maç kazandırırken, Beko Basketbol Ligi ve yurtdışından birçok takımın da transfer listesine girmeyi başardı ancak tüm çabalarına rağmen takımını ligde tutmayı başaramadı.  26.0 sayı ortalamasıyla normal sezonu “Sayı Kralı” olarak bitiren Fisher, bunun yanında 3.8 asist, 4.7 ribaund ortalamalarıyla sezonu kapattı. Kendisini önümüzdeki sezon BBL takımlarından birinde izleme olasılığımız oldukça yüksek.

3. Dwayne Curtis (Beykoz)
Beykoz’un ABD’li oyuncusu Dwayne Curtis sezonu 20.1 sayı, 11.4 ribaund ortalamalarıyla tamamlarken, birçok maçta takımına tek başına maç kazandıran oyuncu olmayı başardı. Pivot için uzun sayılmayacak bir boya (2.03cm) sahip olmasına rağmen pota altındaki mücadeleci karakteri ve hücumda oldukça yüzdeli (%66.1) oynaması, onun diğer uzunlara karşı üstünlük kurmasına yetiyordu.

4. Callistus Eziukwu (Uşak Belediye)
Takımı Uşak Belediye gibi lige çok iyi bir giriş yapan ve özellikle sezonun ilk yarısında olağanüstü bir performans sergileyen Nijerya’lı oyuncu Callistus Eziukwu, son haftalarda bir düşüş yaşasa da yine de sezonun en iyi yabancılarından biri olmayı başardı. 3.2 ortalamasıyla normal sezonu “Blok Kralı” olarak tamamlamayı başaran Eziukwu 2 kez bir maçta 8 blok yaparak bu alanda da sezon rekorlarına imza attı. Bunun yanında yakaladığı 18.1 sayı, 10.8 ribaund ortalamaları da onun pota altında ne kadar etkili olduğunu anlatmaya yetiyor zaten.

5. Marquise Gray (Gelişim Koleji)
Gelişim Koleji’nin ABD’li oyuncusu Marquise Gray sergilediği performansla birçok maçta takımının en iyisi olurken, takımının ligi 5. sırada bitirerek play-off’a girmesinde başrol oynadı. Normal sezonu 16.6 sayı, 10 ribaund ortalamaları ile bitiren Gray, play-off’ta da takımının en önemli kozu olacak.
Hazırlayan: Çetin KUZU